Texel

Vakantie op Texel

Met een oppervlakte van 463 vierkante kilometer is dit unieke Waddeneiland is de grootste in Nederland. De Waddeneilanden zijn meer dan 8000 jaar geleden ontstaan toen de Noordzee hoger kwam te staan en zand aan de kust afzette. Dankzij een afzetting van een dikke klei leemlaag tijdens de laatste ijstijd, is Texel anders dan de rest van onze Waddeneilanden, die vooral uit stuifzand en duinen bestaan. Dankzij deze afzetting bied dit Waddeneiland een prachtig mozaïek aan verschillende landschappen en natuurtypes. Met de veelzijdigheid die deze en de andere Waddeneilanden bieden, kun je genieten van je favoriete activiteiten tijdens je vakantie, terwijl je deze unieke omgeving verkend. Lees nu verder om meer te leren over de wadden, wat je hier kunt zien en hoe je dit geweldige gebied verder kunt ontdekken.

BOEK HIER UW TICKET

Prijzen rondvluchten Texel

Tijdsduur Prijs* Voorbeeld route**
15 min € 49,50 Klein rondje rondom het vliegveld over het noordelijke deel van Texel.
30 min € 74,50 Rondje over heel Texel of via noordelijk deel van Texel naar Vlieland en terug.
45 min € 94,50 Op en neer naar Terschelling om zeehonden te bekijken of Texel rond met een stukje over Den Helder of Vlieland.
60 min € 104,50 Op en naar Ameland, rondje om het eiland Texel rond en over deel van de kop van Noord Holland

 

 

 

 

*Prijs per persoon en incl. BTW

** Routes zijn slechts voorbeelden, we vliegen de route die u wilt mits deze binnen de vliegtijd ligt.

BOEK HIER UW TICKET

Cultureel erfgoed

Het Waddeneiland kreeg in 1415 stadsrechten, maar moest wachten tot de 17de eeuw voordat het zijn hoogtepunt kon bereiken dankzij de handelsschepen die zich daar lieten bevoorraden. Hierdoor konden de dorpjes groeien en de mensen handel drijven met de kooplieden. Rond die tijd begonnen de bewoners ook met het aanleggen van de duinen om hun dorpen tegen de zee te beschermen. Dit deden ze door duinvorming te bevorderen met het plaatsen van helmgras en rietschermen. Dankzij planten zoals helm en het actief aanvullen van zand worden de duinen beschermt tegen stormvloeden. Deze kunnen zelfs nu nog honderden meters aan duinen wegvagen.

Door de jaren heen heeft de bevolking van dit Waddeneiland hun eigen, unieke cultuur en tradities ontwikkeld rondom het leven daar. Zo is de visserij van oudsher de belangrijkste bron van inkomen voor de bevolking. Vandaag zijn er nog steeds zo’n 30 kotters actief in Oudeschild, waar ze iedere vrijdagmiddag één voor één de haven binnen varen. Daarnaast bied ieder van de 7 dorpen op het eiland een uniek zicht op het leven van de bewoners. Deze zijn zeker een bezoek waard.

Het Texelse schaap is ook een van de bekendere schapenrassen in Nederland, en staat vooral bekend om zijn vlees en wolproductie. Op het eiland worden iedere lente duizenden lammetjes geboren. Daarnaast is een van de bekende activiteiten van Texelaren het strandjutten. Hoewel het nu vooral een hobby is, was het vroeger een belangrijke activiteit om voldoende geld te verdienen voor voedsel. In die tijd zochten de jutters vaak naar spullen die ze konden gebruiken, deze kun je nu bij het Schipbreuk- en juttersmuseum Flora bekijken.

Natuurgebieden

Er zijn meer dan 40 geweldige natuurgebieden, variërend van bossen tot wad gebieden, waarvan je de rijke biodiversiteit zelf of samen met een gids kunt ontdekken. Een ontspannen wandeling door een van deze prachtige natuurgebieden, of lekker langs de duinen fietsen, er zijn verschillende manieren om de natuur op het Waddeneiland te verkennen. Zo kun je samen met een gids tijdens een excursie gaan wadlopen. Tijdens de eb valt de waddenkant van het eiland droog, waardoor je hierop kunt lopen samen met de gids. Dit is een unieke kans om het bodemleven van de zee te observeren tijdens het wandelen, en de verschillende soorten vogels die eropaf komen te zien. Het is niet al te zwaar, maar ze raden wel aan om goedkope, katoenen schoenen met veters aan te trekken. Deze zul je niet zo snel verliezen en kun je naderhand omwisselen voor warme sokken en droge schoenen. Een prachtige ervaring die je alleen op dit Waddeneiland kunt meemaken.

De vogels die in waddengebieden zoals bijvoorbeeld de Slufter komen om eten te zoeken zijn vrijwel nergens anders in Nederland te vinden. Het is dan ook een van de meest populaire bestemming voor vogelliefhebbers en fotografen. De wadden zijn een gunstige locatie voor trekvogels, omdat het een voedselrijk gebied is waar ze uit kunnen rusten voordat ze aan een lange en vermoeiende reis beginnen. Met verschillende vogel hutten en fietsroutes die je langs de beste vogelplekken brengt, kun je hier verschillende soorten vastleggen of van je lijstje af kruisen.

Texel verkennen

Het Waddeneiland bied een unieke mogelijkheid om een lekker weekend weg te gaan met vrienden of familie. Je kun er heerlijk de rust vinden, of actief op avontuur gaan. Met talloze wandel- en fietsroutes, paardrijden en boottochten zijn er genoeg mogelijkheden om het eiland Texel vanaf de grond, zee of met een rondvlucht boven Texel te verkennen. Mocht je een totaalbeeld van de wadden willen krijgen, dan kun je er altijd voor kiezen om samen met een ervaren piloot het eiland vanuit de lucht te bekijken. Zo kun je in één oogopslag de variatie in het landschap zien en interessante locaties spotten die je vanaf de grond verder kunt verkennen. Wacht niet langer en boek nu een vakantie naar dit prachtige Waddeneiland om de natuurlijke schoonheid en het culturele erfgoed zelf te ervaren.

BOEK HIER UW TICKET

Deze vluchten worden uitgevoerd door onze partner Tessel Air

Interessante pagina's:

Rondvlucht Texel

Rondvlucht Wadden Eilanden

Rondvlucht Ameland

Parachutespringen op Texel

Parachutespringen op Ameland

Eiland Hotel Texel