Grand Canyon

De grand canyon is een prachtige must-see voor mensen die een reis wagen door het westen van Amerika. De grand canyon wordt druk bezocht, is vrij toegankelijk en is vrij groot. Er staan overal hekken, dus veiligheid is gegarandeerd. Maar, het blijft de grand canyon waar de grond stijl afloopt tot in een diep hal, en niet alle plekken zijn even goed beschermd! Let dus op waar je loopt en maak geen foto's op al te gewaagde plekken.

Tourbussen en scholieren
Wat direct opvalt aan de populaire grand canyon, is de enorme drukte. Dit schrikt misschien op het eerste ogenblik wat af: scholieren, bejaarden en andere grote reisgroepen komen en mass naar deze bezichtiging. Dat brengt een geluid van jewelste mee, en vaak wordt het oppassen geblazen en kan het zelfs een beetje langs elkaar heen schuren op de smalle en soms steile looppaden. Houd rekening met forse wandelingen die met de hitte vaak wat fysieke fitheid vragen. Natuurlijk zijn korte wandelingetjes, of gewoon een korte bezichtiging ook mogelijk!

De stilte van de canyon
Toch vind je ondanks alle drukte stille en prachtige plekken bij de grand canyon. Plekken waar je echt in alle stilte een boterhammetje kunt eten, een foto kunt maken en eens goed de canyon in kunt kijken. Met de stilte ervaar je de diepe schoonheid van de oeroude canyon het best. Je kijkt diep de canyon in of ziet hoever hij reikt, en je beseft ineens hoeveel miljoenen jaren het heeft geduurd om te worden wat het is.

Weet waar je loopt! Bij binnenkomst van de canyon kun je direct een winkeltje inlopen, waar tevens etenswaren te koop zijn, waar een plattegrond plus eventuele wandelroute te vinden is.

Kies je dag uit
Let goed op het weer! Het verschil kan enorm groot zijn. De canyon kan dagenlang, vooral in de ochtenden, gewikkeld zijn in mist. Maar heldere dagen waarop de dag volop schijnt (zonnenbrand niet vergeten!) zijn er volop in het zonnige Arizona. Kies dus een niet al te hete dag uit, maar let er ook op dat de mist is opgetrokken tegen de tijd dat je een bezoekje waagt. De canyon in de mist is niet veel waard, maar de canyon met zonnig weer is een plaatje.

Trek er een het liefst een heel middagdeel voor uit. Het drukste punt is uiteraard rond het middaguur, maar dit is vooral omdat de mensen zo de eventuele mist omzeilen. De canyon is een prachtig park waar je best een dagje kunt vertoeven. Er zijn gidsen en daarnaast zijn er ook de beroemde helikopterritten.

Vlieg over de canyon
Met een helikopter over de canyon vliegen, wie wilt dat niet? 50 minuten kost je €275 en 40 minuten is €160. Ze vertrekken beiden van verschillende vertrekpunten. Tijdens de vlucht hoor je Amerikaanse muziek. Dit hebben ze gedaan om het geluid van de helikopter te verzachten. Een helikoptervlucht is spannend en een prachtige ervaring! Het overgaan van het vasteland naar het diepe dal geeft een machtig zwevend gevoel. Foto's zijn natuurlijk makkelijk te maken, maar gewoon kijken is natuurlijk het mooist!

Hiken
In de canyon kun je prima hiken. Geen hikes voor de kleintjes, al kunnen ze natuurlijk wel mee. Idealitair hebben ook zij wat ervaring en de geschikte uitrusting: goede schoenen, eventueel een touw en een zaklamp. Want, ja, het gaat weleens mis in de canyon. Mensen dwalen soms te ver af of vergeten dat het niet verstandig is om buiten de route op eigen houtje te gaan rondlopen. Er komen namelijk waterstromen voor in de canyon die zonder aankondiging kunnen opwellen. Wees voorbereid, met genoeg voedsel en veiligheidsmaterialen. Behoud sterke communicatie met wandelaars binnen de groep en buiten de canyon zelf. Dit kan een onvergetelijke ervaring worden, maar wel met een oog voor eventueel gevaar. Er zijn weinig wilde dieren in de canyon. De meeste zullen wegschieten wanneer zij mensen zien. Wanneer je ver genoeg wandelt zul je de rivier zien en de werkelijke schoonheid van de canyon ervaren.