Grand Canyon National Park

Wonderen van moeder natuur
Het land van de onbegrensde mogelijkheden
Wie een reis plant door de Verenigde Staten van Amerika, heeft zoveel keuze. Er zijn allerlei bezienswaardigheden; Een land met zoveel staten biedt voor elk wat wils. Eén van de bekendste plekken in de staat Arizona is het Grand Canyon National Park; Een must-see voor natuurliefhebbers. Hier vind je niet alleen een prachtig uitzicht, maar ook een schat aan historische informatie.

Wat feiten en cijfers over de Canyons
Arizona, ook wel de Copper State of Grand Canyon State genoemd, is één van de vier zuidelijke staten die grenst aan Mexico. Het kan er in de zomer heel warm zijn, maar, vooral in noorden van Arizona, het kan eveneens vriezen tot -18 graden. De belangrijkste rivier is de Colorado. Deze rivier is de oorzaak van het ontstaan van het Grand Canyon National Park.

Door watererosie heeft de Colorado rivier diepe brede kloven geschuurd in de rotsen waardoor zo dit bijzondere landschap is ontstaan. In de kloven is aan de rotswanden goed af te lezen in welke periode deze is ontstaan; de roodgetinte kleurverschillen geven het park tevens zijn bijzondere uitstraling.
Sinds 1908 is het park een nationaal monument en vanaf 1919 werd het verklaard tot nationaal park. In 1979 heeft Unesco het Grand Canyon National Park op haar Werelderfgoedlijst geplaatst.
Dit werelderfgoed biedt naast adembenemende vergezichten namelijk nog veel meer. De Grand Canyon is het thuis van vele diersoorten. Dit zijn ongeveer:
355 vogelsoorten,
89 zoogdiersoorten
47 reptielsoorten, 9 amfibiesoorten
en, hoewel dit misschien wat ongebruikelijk lijkt in deze veelal droog aandoende omgeving: 17 vissoorten. De Colorado rivier stroomt namelijk nog steeds op veel plekken door de canyons, soms ondergronds waardoor ook daar van alles te bewonderen is.
Van het park met 4927 km²omvang zijn de North Rim en vooral de South Rim de bekendste toeristische attracties. Maar het park is eigenlijk van alle kanten, altijd druk bezocht. Dat is niet verwonderlijk als je je bedenkt dat het er op elk moment van de dag weer anders is, dat je er van alles kunt vinden en dat het park bijzonder uniek in zijn soort is.

Mogelijkheden om het Grand Canyon National Park te bekijken
Een uitgestrekt, maar flink in hoogte verschillend landschap als dit is op diverse manieren te bezoeken. Zo is er een treintje naar boven, zijn er shuttlebussen die rondritten verzorgen en kun je je op een aantal punten best nog wel aan een wandeling wagen. Zo'n wandeling is een unieke ervaring, en je ziet op deze manier delen van het immense landschap die voor anderen verborgen blijven.

De Grand Canyons bekijken in een helikopter?
Al kun je ver kijken als je op een Canyonrand staat, één ding is zeker: vanaf de grond (over)zie je zeker niet alles. Een heel populaire en fijne manier om het Grand Canyon National Park te bekijken is in een helikopter. Je hebt een onbegrensd uitzicht, 360 graden in de rondte en kunt in een canyon kijken terwijl je er boven 'hangt'.

Er worden diverse helikoptervluchten over de Canyons aangeboden vanaf meerdere terminals. Het is goed om vooraf te bekijken welke terminal het beste aan te rijden is als je met een auto naar het park komt. Want het is een flink eind omrijden als je bij een verkeerde terminal staat.

Er zijn helikoptervluchten die vertrekken vanaf de Grand Canyon South Rim Terminal. Deze kosten 275 euro en duren 50 minuten. Ook zou je bij de West Rim Terminal een helikoptervlucht kunnen reserveren voor 40 minuten. Deze kost 160 euro.
Liever een combinatie met bijvoorbeeld een bezoek aan Las Vegas? Denk dan eens aan een Vegas Nights vlucht vanaf de Las Vegas Strip terminal van 12 minuten voor 110 euro.

Hoe je de Canyons ook bezoekt, één ding is zeker: het is een prachtige ervaring die je heel lang bij zal blijven;