Geschiedenis Grand Canyon

De Grand Canyon is een van de meest opmerkelijke natuurwonderen ter wereld. Het is gelegen in de Verenigde Staten van Amerika, in de staat Arizona. Het is één van de diepste kloven ter wereld met een gemiddelde diepte van 1.6 km en een gemiddelde breedte van 16 km. Gedurende 6 miljoen jaar heeft de erosie van de Coloradorivier de kloof uitgesneden over een lengte van 446 km. De Grand Canyon heeft talrijke vertakkingen ook wel “side canyons” genoemd. Tijdens het erosieproces werden verschillende lagen van de rotsen blootgelegd zodanig dat de wanden gesierd worden met talloze tinten van bruin, geel, rood en grijs. Door de beweging van de zon kan het uitzicht geweldig transformeren in de loop van de dag. De gesteenten die we zien in de rotsen zijn een dwarsdoorsnede van de geologische geschiedenis van de aarde in de buurt van de rivier. Met hun bijna twee miljard jaar zijn het enkele van de oudste getuigenissen van de ontwikkeling van onze planeet.

Vorming van de Grand Canyon
Het Colorado Plateau, waardoorheen de kloof is uitgesneden, was ooit de bodem van een ondiepe zee. Langs de rand kunnen bezoekers kunnen nog steeds versteende slakken, koralen en schelpdieren vinden. De lange geschiedenis van de Grand Canyon begint ongeveer 20 miljoen jaar geleden toen de bodem omhooggeduwd werd en de zee zich terugtrok. Ongeveer zes miljoen jaar geleden veranderde de Coloradorivier zijn koers en begon zich een weg te banen door het Colorado Plateau. Door het smelten van een aantal gletsjers ontstonden er heel wat zijrivieren en nam de hoeveelheid water toe. De stroom had zoveel kracht gekregen dat hij de rotsen kon eroderen. Na 2 miljoen jaar had de rivier zich een pad gebaand dwars door de rotsen. In de miljoenen jaren daarna werd het gesteente verder uitgesneden tot de diepte die de canyon nu heeft.

Geschiedenis van de Grand Canyon
De geschiedenis van de Grand Canyon leert ons dat de eerste Europeaan die de Grand Canyon zag,García López de Cárdenas uit Spanje was, die tijdens een zoektocht naar de legendarische zeven goudsteden van Cibola de locatie in 1540 bezocht. Voor hem hadden een aantal Amerikaanse inboorlingen, de oude Anasazi’s, de canyon al ontdekt en gingen het gebied daarrond bewonen ongeveer 1200 jaar voor onze tijdrekening. Van ongeveer 800 jaar voor Christus leefden de Huvasupai mensen in een deel van de kloof die bekend staat al de Cataract Canyon.
In 1869 leidde John Wesley Powell de eerste bootexpeditie langs de Coloradorivier en door de Grand Canyon. Op 24 mei van dat jaar vertrok Powell met nog negen andere mannen in houten boten voor een reis van 10 maanden langs de Groene Rivier. De boten moesten meer dan 200 stroomversnellingen trotseren. De reis was zo moeilijk dat één man van de expeditie het na de eerste maand moest opgeven. Nog drie andere leden van de expeditie verlieten de groep twee maanden later. Die laatste drie probeerden uit de kloof te klimmen, maar er werd nooit nog iets van hen vernomen. Powell beëindigde zijn eerste expeditie op 13 augustus 1869 en kwam twee jaar later terug, dit keer om foto’s en nauwkeurige kaarten te maken. Zijn werk was van groot belang voor de geschiedenis van de Grand Canyon.

Geschiedenis van het toerisme rond de Grand Canyon
Aan het begin van de 20e eeuw werd de canyon beroemd door de verhalen van verschillende wetenschappers en ontdekkingsreizigers. Ook de schilderijen van Thomas Moran toonden de uitzonderlijke schoonheid van de Grand Canyon. Stilaan werd het een toeristische attractie die in 1903 voor het eerst bezocht werd door een Amerikaanse president, Theodore Roosevelt. Hij zag de unieke waarde en schoonheid van de Grand Canyon en beschermde het gebied in 1906. In 1908 wilde hij de Grand Canyon beschermen als een Amerikaans nationaal monument en wilde er een Nationaal Park van maken. Door het verzet van tegenstanders met belangen in de mijnbouw duurde het uiteindelijk tot 1919 om het als een Nationaal Park de erkennen.
Momenteel bezoeken vijf miljoen mensen per jaar de Grand Canyon. Veel toeristen beperken zich tot het kijken aan de rand van de kloof, anderen kiezen ervoor om op enkele paden naar beneden in de kloof te wandelen. Een wandeling naar het diepste punt en terug duurt meestal twee dagen. Voor degenen die liever zelf niet wandelen zijn er muilezels beschikbaar om naar beneden te raken. In het diepste deel van de kloof bevindt zich de Phantom Ranch die bezoeker voorziet van accommodatie.
Een andere manier om de Canyon te verkennen is door raftingboot het pad te volgen dat voor het eerst gebruikt werd door John Wesley Powell. De moderne boten zijn gemaakt van flexibel rubber in plaats van hout, waardoor de reis veiliger maar toch nog heel spannend is.
De zuidelijke rand van de canyon is het best toegankelijke en populair bij toeristen. De gemiddelde hoogte van de zuidkant is 2133 meter boven de zeespiegel. Vanwege de omvang en de pracht van de weergaloze natuur is de Grand Canyon de canyon een van de grootste wonder van de natuur. Om deze reden wordt het vaak beschouwd als een van de zeven wereldwonderen. Hoe fascinerend zou een helikoptervlucht boven de indrukwekkende Grand Canyon dan wel niet zijn? Het moet één van de meest unieke ervaringen zijn bij een bezoek aan Las Vegas of tijdens een rondreis in de VS.