(G)Een vuiltje aan de lucht

14-06-2021

Het is een spannende tijd voor vliegveld Teuge. Er is nogal wat herrie. Niet van de vliegtuigen, maar uit politieke hoek. Vanuit diverse kanten wordt gesommeerd dat het vliegveld moet verduurzamen. Maar hoe dwing je dit af zonder gigantische kosten te maken en de vliegveiligheid in de smiezen te houden? Het is Willie Wortel opjagen om een tijdmachine te bouwen: wat er (nog) niet is, is er niet. Technologische ontwikkelingen dwing je niet af.

Het aantal vliegbewegingen moet drastisch worden teruggeschroefd. Na een lange vergadering komt de ultieme polderoplossing ter tafel: het ene weekend rondvluchten en parachutespringen, het andere weekend niet. De autoloze zondag is terug! Maar dan twee dagen en zijn het vliegtuigen. Dit voorstel lijkt in theorie een mooie middenweg, maar stel je voor dat dit voor restaurants zou gelden. Het ene weekend open, volgend weekend de luikjes dicht, uitbater! Dat gaat om zijn bestaan. De omzet. Het vermaak. Het plezier. Exact hetzelfde geldt voor het vliegveld, het zijn stuk voor stuk ondernemers die van deze prachtige plek een nog mooiere plaats met unieke belevingen creëren. Die ga je toch niet straffen door ze af en toe dicht te gooien?

Dan moet het vliegverkeer een sterke slag maken in duurzaamheid. En stiller, het moet ook veel stiller. En elektrisch. Met een elektrisch motorblok kan een vliegtuig welgeteld 50 minuten vliegen. Nu nog. Wie weet hoe snel deze motoren ontwikkelen en kan er straks veel meer. Maar voor nu is dit geen doen om alle vliegtuigen hoeter de koeter om te bouwen tot… Ja, tot vliegers, eigenlijk. Papieren vliegers!

Ondertussen heeft het vliegveld allang de hangars duurzaam geïsoleerd, zonnepanelen, geluidsdempende vliegtuigen, geluidsarme motoren en vliegen de vliegtuigen op loodvrije benzine. En de giller? Dit is allemaal zonder subsidie georganiseerd. Puur vanuit de Teugse ondernemers, dus. Dwarsliggers? Dacht het niet. De vliegeniers en andere betrokkenen hebben één belang: vliegveld Teuge de prachtige plek laten zijn dat het is, met alle unieke belevingen. Wacht die ontwikkeling op het gebied van duurzame motorblokken nog even af. Dan is er straks geen vuiltje meer aan de lucht.